Ebben a postban az 1992-es év fizikai Nobel díjasáról lesz szó, aki az idén lesz 85 éves. A díjat az úgynevezett (nem kell megijedni...) sokszálas proporcionális kamra kifejlesztéséért kapta. Charpak 1959-ben csatlakozott a CERN-hez, a szóban forgó eszközt ott fejlesztette ki, 1968-ban.

Elég kalandos, szinte tipikus fizikus élete volt. Lengyelországban született, 7 éves korában családjával Franciaországba költözött. Itt részt vett az ellenállásban a II. világháború alatt, ezért, valamint zsidó származása miatt Dachau-ba vitték 1944-ben. Túlélte, 1945-ben szabadult. Utána kezdte el felsőfokú tanulmányait: bányamérnöki oklevelet szerzett, majd ledoktorált nukleáris fizikából.

Kép: nobelprize.org

Hogy mi az a fenti cucc, és miért lett olyan fontos, arról majd írok egy másik post-ot, most csak röviden annyit, hogy ez egy részecske detektor, feladata a szubatomi reakciók során keletkezett termékek elfogása, és tulajdonságainak meghatározása. A CERN mai óriási gépei is gyakorlatilag Charpak munkáján alapulnak, persze műszakilag brutálisan tovább fejlesztve. Nagyon pepecs munka volt annak idején összerakni, több ezernyi vékony huzalt kellett precizen öszeilleszetni. Az első prototípuson hónapokat dolgoztak Charpak kollégái, csak azért hogy egyik nap Charpak kissé közelebb tolja az eszközhöz kedvenc vasszékét. A működéshez szükséges erős mágneses mező erre kirántotta alóla a széket, és belevágta a huzalok közepébe, lehetett elölről kezdeni a munkát. A történetet azóta is emlegetik a CERN-ben.

A kamrákkal és különböző változataikkal aztán villámgyorsan felfedeztek egy rakás új alapvető részecskét, köztük a W és Z bozonokat (ezt is a CERN-ben), amiért Carlo Rubbia es Simon van der Meer szintén megkapták a maguk Nobel díját (lesz még róluk is szó...).

Március 9-én tartottak egy kis megemlékezést Charpakról a CERN-ben, ahol videokonferencia segítségével Charpak is rövid beszédet mondott. Amúgy a születésnap augusztus 1-én lesz.

Végül érdemes megemlíteni, hogy a Web-hez hasonlóan, itt is leesett a világnak egy "melléktermék": a kamrák a gyógyászatban is használatosak, a PET (positron emission tomography) lelke ugyanis ez az eszköz. Mindenki, akinek időben felfedeztek egy rejtett rákos daganatot a módszerrel (például), és ezért meggyógyult, gondoljon arra ez emberre, akinek ezt végső soron köszönheti: Georges Charpak, CERN.

Szerző: cernes  2009.03.10. 23:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cern.blog.hu/api/trackback/id/tr96994919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása