Ismét egy fontos hétvége van az LHC mögött: most történt meg először, hogy egynél több proton "csomag" keringett a gyorsítóban. A keringő részecskenyaláb ugyanis nem egy folytonos valami, hanem apró, elkülönített csomagokra van osztva (mint a Csillagok Háborújában a lézersugár, aminek volt eleje és vége is :) ). Ezek a csomagok egymás után keringenek szép sorban, és egyesével ütköztetik őket a szemben haladó csomagokkal. Mindeddig az LHC-be csak egy csomagot engedtek be egyszerre, a hét végén nekiláttak a több csomagos nyaláb tesztelésének.

Vasárnap, a kora reggeli órákban az LHC operátorai sikeresen körbevittek egy-egy négy protoncsomagból álló nyalábot mindkét csőben. A nyaláb mindvégig stabil volt, tehát még aznap folytatták a procedúrát. Estére megismételték a kísérletet sokkal nagyobb intenzitású nyalábokkal, majd ezeket a nyalábokat sikerült ütköztetni is.

Mind a hat CERN kísérlet észlelte a nyalábokat és detektálták az ütközéseket. Az adatok jó minőségűek és használhatók voltak, így a kísérletek azonnal elkezdték a saját berendezéseik tesztelését élesben. Erre vártak évek óta...

A jövő fényes.

Szerző: cernes  2009.12.07. 13:23 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cern.blog.hu/api/trackback/id/tr221580157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása