Alig három hét telt el az LHC (újra)indulása óta, és az operátorok máris rutinmunkának érzik a gyorsító üzemeltetését, a gyorsítórendszer többi tagjainak több év alatt kialakult rutinjához hasonlóan. Mind a gyorsító, mind a kísérletek "unalmas" hétvégét zártak: stabil, hosszú ideig élő 450 TeV-es nyalábok egyenként körülbelül 7x10^10 darab protonnal, ez pedig azt jelenti, hogy minden LHC kísérlet nagy mennyiségű és jó minőségű éles adat kapott ahhoz, hogy elvégezhessék a berendezéseik végső kallibrálását és ellenőrzését. A hat kísérlet (ALICE, ATLAS, CMS, LHCb, TOTEM, LHCf) összesen több, mint egymillió ütközési eseményt regisztrált. Ezek között van az a körülbelül ötvenezer esemény is, amelyet a rekorder 1.18 TeV energiával ütköztetett nyalábokból nyertek a múlt héten (azaz a szembe futó két nyaláb összesen 2.36 TeV energiával csapódott össze). 

A gyorsító még 3 napig fog futni és gyűjteni teszt adatokat, majd következik a CERN két hetes technikai leállása. Januárban a kísérleteké a fő szerep, amelyek elkezdik majd feldolgozni és felhasználni a gyűjtött adatokat, mielőtt feljebb csavarják az energiát. Az operátorok egybehangzó véleménye szerint az LHC simábban fut, mint ahogy várták, szóval úgy néz ki, végre valóban megérkeztünk az új fizika kapujába. Új anyagok, új részecskék, és talán új dimenziók várnak ránk.

Szerző: cernes  2009.12.14. 12:30 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cern.blog.hu/api/trackback/id/tr881597116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása