Az első post legyen egy könnyed darab. Dan Brown Angyalok és démonok című regényének filmváltozatáról van szó. A regény a Da Vinci kód folytatása (vagy előzménye???), és elég szignifikáns szerepet kap benne a CERN, meg az ő tolószazékes főigazgatója. Ilyen főigazgatója legjobb tudomásom szerint nem volt a CERN-nek, legalábbis nem azóta, amióta mobiltelefonálnak a regényekben. A CERN jelenlegi főigazgatója a német Rolf-Dieter Heuer professzor, aki január óta tölti be ezt a tisztséget. Közvetlen elődje a szintén járóképes francia Robert Aymar, az ő elődje pedig a tökéletes fizikai állapotban igazgatóskodó san-marinoi Luciano Maiani volt.

A regényben a CERN AD komplexumából AD komplexuma helyett az azóta már lebontott NEP-ből (rendes neve LEP) lopták el az antianyagot egy szatyorban, miután kitolták egy tudós szemét, hogy a főgonosz segédje átmenjen vele a retina szkennerrel védett bejáraton. Elcseszte, mert antianyagot az AD-ben illett volna keresni, a LEP nem nagyon tárolt ilyet (csak használt). Ebből a retina szkenner léte igaz (a LEP időkben még nem volt ilyen, elég lett volna kivenni a mágneskártyát az áldozat zsebéből), de nem az AD viszonylatában, ugyanis oda az sétál be a nyitott vasajtón, aki akar, max. egy idő után elzavarják. A következő postok egyike majd az AD-ről is szólni fog, annak mint helynek a valóságáról, valamint arról is, hogy miért nem reális a tudomány mai állása szerint táskában antianyagot hurcolni.

Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy fog kinézni a filmen a CERN, azon belül az AD a NEP vagy LEP vagy LHC vagy amit kitaláltak. Ugyanis ha valaki belép az AD hangárjába, akkor nem az fog először az eszébe jutni, hogy itt a világ legragyogóbb elméi antianyagot gyártanak, amiből egy gramm is elég ahhoz, hogy felperzselje a Földet. Az jut eszébe, hogy ebben a nagy poros raktárban egy doboz egykezes súlyzót sem tárolna szívesen huzamosabb ideig. Ha pedig tovább megy, elkezd műszerekbe botlani, melyek láttán felrémlik valamiért a Lost. :)

A filmet május 15-én mutatják be a mozikban. Február 12-én a CERN-ben járt Tom Hanks és Ayelet Zurer (a főszereplők) valamint Ron Howard, a rendező, és a Globe-ban (a CERN impozáns fagömbje, főleg reprezentációs célokra) pár részletet is bemutattak a filmből a főigazgatónak. Azt nem tudni, hogy mi az igazgató véleménye erről az az egészről.

A jópofizást Sergio Bertolucci-nak, a CERN kutatási igazgatójának osztották le, aki szerint ez a hollywood-i mozi "lehetőség arra, hogy megmutasuk, mennyire izgalmas az antianyag kutatás valósága". Ezt nem tudom, hogy mire értette, szerintem pusztán nem olvasta a könyvet (lásd: anytianyag a hátizsákban, amivel szétbarmoljuk a Vatikánt). Howard cserében azon hálálkodott, hogy mekkora durva helyeken járhatott az intézetben - ezt minden bizonnyal az LHC-re értette, ami azért még egy hollywood-i filmes szájából is előcsal egy nyújtott wow-ot.

Akkor várjuk a májust izgatottan! Fényképek a filmesek cernes látogatásáról a film web lapján találhatók.

Szerző: cernes  2009.02.27. 01:04 2 komment

Címkék: angyalok

A bejegyzés trackback címe:

https://cern.blog.hu/api/trackback/id/tr44968874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiBerti 2009.03.12. 23:56:16

"A regényben a CERN AD komplexumából lopták el az antianyagot"

A regényben (most megnéztem) az NRG-ből (Nagy Részecskegyorsítóból) lopták el az antimatériát, de hogy ez az NRG minek a fordítása, azt nem tudom, mert angolul nincs meg a regény... Lehet, hogy az LHC-t fordították így, de az biztos, hogy nem az AD-t. A helyszín leírása is az LHC-ra hajaz.

"de nem az AD viszonylatában, ugyanis oda az sétál be a nyitott vasajtón, aki akar, max. egy idő után elzavarják"

Nem szoktunk senkit elzavarni :-) Csak megkérdezzük tőle, hogy kit keres...

"Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy fog kinézni a filmen a CERN, azon belül az AD"

Sajnos az AD-ben nem forgattak, és úgy tudom, hogy lent az LHC-ben sem. Az ATLAS-ról csináltak fotókat még jó régen, mert ha minden igaz, ezek alapján számítógépes grafikával jelenítik majd meg. Hát, meglátjuk.

Jó a blog, csak így tovább!

cernes · http://blog.cern.hu 2009.03.13. 00:19:01

@LiBerti: Aha, az AD-vel kapcsolatban valóban igazad van, a bekavarást az okozhatta, hogy 1. az előszó az AD-vel nyit 2. Ha antianyag akkor igazából AD 3. Régen olvastam a könyvet. Köszi a kiigazítást!

Cserébe akkor én is igazítok, mert akkor belenéztem már: nem NRG, hanem NEP van a könyvben, ami Nagy Elekron-Pozitron ütköztetőt akar ott jelenteni - alias LEP. DEE ha mégis van benne NRG is és onnan loptak - akkor nem is érdekel már az egész :)

Ami pedig kissé megnyugtat az ügyben, hogy nem puszta okoskodás volt a lábatlan igazgatókról szóló "cáfolat". Mert ha a történet a jövőben játszódna, akkor lenne még esély rá, de a LEP immár a múlté, ez pedig belövi a regény idősíkját is.

Na mindegy, ezexerint a CERN még a végén hasonlítani fog a valóságra :)
süti beállítások módosítása